Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING INFOPUNT OVER VOCHT IN HUIS
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING

Vochtige buitenmuren

Vochtige buitenmuren is een vaak voorkomend probleem dat kan leiden tot grote schade als het niet tijdig wordt aangepakt. Lees in dit artikel alles over de oorzaken en oplossingen.

Buitengevel waterdicht maken Oorzaken vochtige gevel

Buitenmuren worden constant blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden (regen, sneeuw, zon, …). Dat kan ervoor zorgen dat de gevel beschadigd wordt. Denk maar aan scheurtjes in de stenen of het voegwerk, mortel dat poreus wordt, …

Ook begroeiing of bepaalde constructies die aan de muur bevestigd zijn, kunnen de buitengevel schade toebrengen. Vocht krijgt daardoor de kans om versneld door te dringen en zijn werk te doen. Ook wanneer je in een ouder huis woont, zal de gevel gevoeliger zijn aan vocht doordat deze doorheen de jaren poreuzer wordt.

Optrekkend vocht is één van de meeste voorkomende vochtproblemen waarbij het grondvocht in de gevel trekt. Daarnaast is er ook doorslaand vocht. Dat ontstaat wanneer neerslag tegen de buitenmuur slaat, waarna het vocht aangezogen wordt door en opgenomen wordt in de gevel. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om deze problemen op te lossen. We bespreken ze hieronder.

Last van vochtige buitenmuren? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij professionals in de buurt.

Vochtige buitengevel behandelen

Buitenmuur waterdicht maken

Je gevel behandelen tegen vocht kan op verschillende manieren. Belangrijk is dat je eerst de oorzaak van het probleem aanpakt én dat je er niet te lang mee wacht. Hoe langer je het probleem laat aanslepen, hoe groter de mogelijke schade.
Meer info over de verschillende oplossingen en hun prijzen vind je op https://www.gevelrenovatie-info.nl/.

1. Reinigen van de buitengevel

Een gevel waterdicht maken start met het reinigen ervan. Dat betekent dat begroeiing, mossen, algen, oude verflagen, … verwijderd moeten worden. Let vooral op met klimop. Dat kan de gevel ernstig beschadigen doordat de wortels diep in het voegwerk kunnen doordringen.

TIP: Een begroeide gevel die langdurig vochtig blijft is waarschijnlijk een teken van vochtproblemen. Wees hier dus aandachtig voor.

2. Voegwerk herstellen

De oorzaak van een vochtige gevel kunnen slechte of kapotte voegen zijn waarlangs het vocht naar binnen sijpelt. In dat geval kan het nuttig zijn om de voegen te herstellen. Het is mogelijk om allerlei vochtwerende middelen op de buitenmuur aan te brengen om deze waterdicht te maken, maar dat zal niets uithalen wanneer de gevel zelf beschadigd is. Het voegwerk eerst herstellen is dus de boodschap. Een voeger kan daarbij je oude voegen uitslijpen of uithakken.

TIP: Controleer niet alleen het voegwerk, maar ook de bakstenen. Deze kunnen ook beschadigd zijn en hersteld of vervangen moeten worden.

Kostprijs voegwerken:
Voegen uithakken: ± €30 à €45 per m² (sterk afhankelijk van vakman)
Voegen uitslijpen: ± €35 à €50 per m² (sterk afhankelijk van vakman)
Bakstenen vervangen, herstellen: ± €12,50 per steen (sterk afhankelijk van vakman)

3. Opstijgend vocht aanpakken

Een eerste manier om opstijgend vocht aan te pakken is het onderkappen van de muren. Het is een arbeidsintensief werk waarbij de muur stuk per stuk doorgeslepen wordt om er een vochtwerende laag tussen te plaatsen. Dat zorgt ervoor dat vocht niet hoger komt dan de eerste rij stenen waardoor er geen verdere schade kan worden aangericht.

Een andere manier is de buitenmuur injecteren met een vochtwerende gel. Bij deze methode worden gaten in de muur geboord, net boven de vloerpas en met een tussenafstand van zo’n 10 cm, waarin een vochtwerend middel gespoten wordt.

Kostprijs opstijgend vocht behandelen:
Muren onderkappen: ± €100 à €150 per lopende meter (sterk afhankelijk van vakman)
Muren injecteren: ± vanaf €100 per lopende meter (sterk afhankelijk van vakman, oppervlakte en hardnekkigheid probleem)

4. Doorslaand vocht behandelen

Doorslaand vocht kan je bestrijden door de muur te laten impregneren of hydrofoberen. Je behoudt daarbij de oorspronkelijke look van de gevel, terwijl deze toch waterafstotend wordt gemaakt.

Dat komt doordat er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur wordt aangebracht. Deze trekt diep in de poriën én laat een waterafstotende laag achter, waardoor vocht en vuil minder snel in de muur trekken en aan het oppervlak hechten. Belangrijk is dat de beschermingslaag er wel moet voor zorgen dat de gevel nog steeds kan ademen opdat het inwendige vocht de woning nog steeds kan verlaten.

Wil je de gevel behandelen tegen vocht én deze tegelijkertijd ook voorzien van een nieuwe look? Dan kan je kiezen voor nieuwe gevelbekleding. Gevelpleister bijvoorbeeld staat erom bekend de muur goed te beschermen tegen regen en vocht. Daarnaast krijg je ook meteen de kans om je gevel te isoleren.

Kostprijs doorslaand vocht behandelen:
Muren impregneren: ± €10 à €15 per m² (sterk afhankelijk van vakman)
Nieuwe gevelbekleding (prijs sterk afhankelijk van vakman): Gevelbepleistering: ± €80 à €120 per m²: Kaleien: ± €20 à €25 per m²; Steenstrips: ± €75 à €100 per m² (incl. isolatie); Hout: ± €100 à €120 per m² (incl. isolatie); Metaal: ± €100 à €180 per m² (incl. isolatie); …

Je vochtige gevel laten behandelen door een gespecialiseerde en erkende firma?
Via de online offertepagina kan je gratis offertes ontvangen van verschillende vochtexperts in jouw regio. Op die manier kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. 

voegen herstellen

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders