Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING INFOPUNT OVER VOCHT IN HUIS
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING

Teveel vocht in huis

Last van teveel vocht in huis? Dan doe je er goed aan om je vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. Vocht tast je woning zelf aan, maar zorgt ook voor een hogere energierekening. Daarnaast is een vochtig huis slecht voor je gezondheid. Wat zijn de meest voorkomende vochtproblemen en hoe pak je dat teveel aan vocht in huis aan? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten vochtproblemen in huis
Kosten vocht in huis aanpakken
Te veel vocht in huis zelf bestrijden of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe teveel vocht in huis herkennen?

Vochtschade zie je vaak in hoeken van kamers, op ramen en binnen- en buitenmuren, … Het ernstige hieraan is dat een vochtprobleem vaak al een tijdje bestaat vóór je de symptomen ziet. Snel actie ondernemen is dus essentieel om nog hogere herstelkosten te vermijden. Enkele vaak voorkomende signalen waaraan je een vochtig huis herkent:

 • Condens op ramen: er ontstaat een laag vocht op je ramen als er warme lucht tegenaan slaat. Veel voorkomende oorzaken zijn dagelijkse bezigheden als koken, douchen, …
 • Vochtplekken en/of schimmels: deze symptomen kunnen overal op je muren en plafonds voorkomen, afhankelijk van het vochtprobleem.
 • Kromtrekkende vloer: is de ondergrond van je huis te vochtig? Dan kan je last krijgen van een kromtrekkende of opbollende vloer, kieren tussen vloerdelen, gekraak, … Meestal is de benedenvloer in deze gevallen niet goed geïsoleerd.
 • Muffe lucht in je woning: rondhangend vocht zorgt uiteindelijk ook voor een vieze lucht in je woning. Die vochtige, vervuilde binnenlucht is nefast voor je woning zelf én voor je gezondheid (luchtwegproblemen, allergieën, huidirritaties, …).

Last van teveel vocht in huis? Contacteer dan zo snel mogelijk een expert voor een vochtdiagnose. Zo’n analyse is essentieel om een aanpak op maat te bepalen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vochtspecialisten via onze offerteservice.

teveel vocht in huis

 

Soorten vochtproblemen in huis (+ oplossingen)

Door welke vochtproblemen kan je kampen met teveel vocht in huis en hoe pak je die aan? Hieronder zetten we de meest voorkomende problemen + de oplossingen op een rijtje:

 

1. Condensatievocht → mechanische ventilatie

teveel condensatievocht in huis

Condensatievocht ontstaat door een te hoge luchtvochtigheid in je woning. Idealiter ligt de luchtvochtigheid in huis tussen 40 – 60%. Is deze waarde hoger? Dan blijft er te veel vochtige, vervuilde lucht in je woning hangen. Dat kan leiden tot condens op je ramen, vochtplekken op je muren, … Het beste middel tegen condensatievocht is mechanische ventilatie op maat.

Richtprijs ventilatiesysteem: € 1.500 – 8.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Optrekkend vocht → muren injecteren

optrekkend vocht in huis

Zie je vochtplekken of schimmels onderaan de muren van je benedenverdieping? Dan heb je waarschijnlijk last van optrekkend vocht. Dit vochtprobleem kan ontstaan door slechte funderingen of een gebrekkige of ontbrekende waterkering. Het grondvocht kan dan langzaam omhoog trekken in je muren. Gelukkig kan je dat optrekkend vocht doeltreffend een halt toeroepen door je muren te laten injecteren met een vochtwerende vloeistof of gel.

Richtprijs muren injecteren: vanaf € 100 per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten)

 

3. Doorslaand vocht → gevel impregneren

doorslaand vocht in huis

Is je gevel poreus of vertoont je buitenmuur scheurtjes? Dan kan je last krijgen van doorslaand vocht. Regen dringt dan je gevel binnen en verspreidt zich naar je binnenmuren. In de meeste gevallen kan je doorslaand vocht aanpakken door je muren te impregneren. Een vakman brengt dan een transparante beschermlaag aan op je buitenmuren. Let op: gaat het om zwaardere schade aan je gevel? Dan is een nieuwe, waterdichte gevelbekleding meer aangewezen.

Richtprijs gevel impregneren: € 8 – 12 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)

 

TIP: vraag advies op maat aan een vochtspecialist!

Heb je last van teveel vocht in huis? Om definitief af te rekenen met je vochtprobleem schakel je best een vochtspecialist in. Zo ben je zeker van een juiste diagnose, advies op maat en de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vochtexperts actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Kosten vocht in huis aanpakken

Wat is de prijs die je betaalt om vochtproblemen in huis te laten verhelpen? Een overzicht van de richtprijzen:

Methode voor vochtbestrijdingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanisch ventilatiesysteem (bij condensatievocht)€ 1.500 - 8.000
Muren injecteren (bij optrekkend vocht)Vanaf € 100 per lopende meter
Gevel impregneren (bij doorslaand vocht)€ 8 - 12 per m²

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen per project, maar ook van vakman tot vakman. Ontvang gericht advies en prijzen op maat via onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Te veel vocht in huis zelf bestrijden of vakman?

Herken je vochtproblemen in huis? Dan is het niet aan te raden om zelf aan de slag te gaan. Vochtbestrijding vergt de nodige expertise, gespecialiseerde apparatuur, … Daarom schakel je best een vochtspecialist in. Zo ben je zeker van…

 • Gericht advies: een vakman gaat na waar het probleem ligt en bepaalt op basis hiervan de vervolgstappen. Hierbij let hij niet alleen op het specifieke vochtprobleem en je woonsituatie, maar ook op je budget. Zo krijg je een realistisch beeld van de kosten van vochtbestrijding.
 • Efficiënte oplossing: een vakman gaat snel en tegelijkertijd voorzichtig te werk en zorgt ervoor dat je geen last meer zal hebben van je vochtprobleem.
 • Hoogwaardige materialen: een vakman maakt alleen gebruik van materialen van de hoogste kwaliteit. Daarnaast kan hij deze ook voor een lagere prijs inkopen dan particulieren. Zo geniet je met een vakman altijd van de hoogste kwaliteit voor een zo laag mogelijk tarief.
 • Garantie op geleverd werk: laat je de vochtbestrijding over aan een vakman? Dan geniet je van garantie op het geleverde werk en ben je financieel beschermd bij eventuele problemen.

 

Vind een vakman via onze gratis offerteservice!

Teveel vocht in huis? Een vakman weet er wel raad mee. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders