Vochtige binnenmuur

Last van vocht in binnenmuren in je woning? Dan moet je dit zo snel mogelijk aanpakken. Vochtige binnenmuren zorgen niet alleen voor schimmelvorming, ze veroorzaken ook heel wat schade aan de woning. Vergeet ook niet dat vocht in een binnenmuur slecht is voor je gezondheid.

Ga snel naar: behandeling – gezondheid – herstellenverzekering

 

Vocht in binnenmuur herkennen

Er zijn verschillende zaken waaraan je een vochtige binnenmuur kan herkennen. We sommen er een aantal voor je op.

 

Schade aan het pleisterwerk

Pleisterwerk wordt poreus door vocht. Dit komt door het optrekkende vocht dat bepaalde zouten in de muur vormt. De zouten in de muur blijven vocht aantrekken, waardoor het pleisterwerk afneemt in kwaliteit en loskomt van de muur.

 

Schimmelvorming

Schimmels houden van een vochtige omgeving en gaan zich dan ook hechten op een vochtige binnenmuur. Ruwe en poreuze oppervlakken, als sierpleister, cement, hout, steen en behang worden al snel aangetast. Schimmel is schadelijk voor de gezondheid en moet je dan ook zo snel mogelijk bestrijden.

 

Muffe geur

Vocht veroorzaakt een muffe geur in je woning. Dit komt door bacteriën en schimmels die zich op de vochtige muur nestelen. Het grote nadeel is dat de muffe geur overslaat in textiel, meubels, gordijnen of vloerbedekking.

 

Los behang

In een ruimte met een vochtige binnenmuur komt het behangpapier na verloop van tijd zelf los. En dat gaat ook meestal gepaard met schimmel op het behang.

Vocht behandelen is echt specialistenwerk. Doe steeds een beroep op een vochtexpert zodat je achteraf niet nog meer problemen veroorzaakt. Maak gebruik van onze gratis offertedienst. Je ontvangt vrijblijvend offertes van erkende vochtexperts uit je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en tot 20% besparen.

vocht in binnenmuur

Gevolgen voor de gezondheid

Vochtige binnenmuren zorgen voor een relatief hoge luchtvochtigheid in de woning. Uit onderzoek blijkt dat het zeer slecht voor de gezondheid is om langdurig in dergelijke ruimtes te vertoeven. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, hoesten en gewrichtspijnen.

Natte binnenmuur behandelen

Er zijn diverse oorzaken waardoor je vochtige binnenmuren kan krijgen. Hieronder noemen we de voornaamste en geven we enkele oplossingen.

 

Condens

Er zijn allerlei oorzaken waardoor condens in de woning ontstaat. Denk maar eens aan water bij het koken dat verdampt of je eigen lichaamsvocht. Bij een niet goed geventileerde woning zet condensatievocht zich af op de binnenmuren en heb je een vochtprobleem. Condens geeft geen problemen als je de woning goed ventileert. Ook het installeren van een ventilator lost een groot deel van het probleem op.

 

Doorslaand vocht

Met doorslaand vocht bedoelen we water dat van de buitenmuur de binnenmuur binnendringt. Dit kan onder andere te maken hebben met een slechte gevel, of koude bruggen in de spouwmuur. Je kan dit oplossen door bijvoorbeeld de buitenmuur opnieuw te voegen of impregneren.

 

Vocht bij spouwmuurisolatie

Indien spouwmuurisolatie niet correct werd aangebracht, kan dat leiden tot vocht in je binnenmuren. De reden hiervan is dat het vocht dat zich in woning bevindt niet meer weg kan en zich opstapelt. Dit los je het best op door de binnenmuur te injecteren met een speciaal hiervoor ontwikkelde gel.

Vraag vrijblijvend offertes aan op onze gratis offerteservice en kom in contact met een erkend vakman in je buurt. Hij helpt je met het injecteren van de gel en voorziet het nodige deskundig advies.

 

Optrekkend vocht

Het is mogelijk dat vocht aan de onderkant van de binnenmuur omhoog trekt. In dat geval heb je te maken met optrekkend vocht uit de grond. De oorzaak hiervan is in de meeste gevallen een slechte of verouderde fundering zonder waterkering. Je kan dit probleem oplossen door de muren te injecteren of te onderkappen. Een derde mogelijkheid is via Carebrick, een soort van keramische elementen die ingebracht worden in de muur en van binnenuit het vocht oplossen.

Muur herstellen

Na de behandeling van een vochtige binnenmuur wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk weer bekleden, bijvoorbeeld met sierpleister of behang. De belangrijkste voorwaarde is dan dat de binnenmuur volledig droog is.

Het is verstandig om na het behandelen van de natte muur zeker twee maanden te wachten, voordat je begint met behangen of iets dergelijks. Alleen dan is de muur voldoende droog, zodat je met een gerust hart kunt beginnen met de afwerking hiervan. Een niet voldoende gedroogde muur zal zeker opnieuw problemen, als loszittend behang veroorzaken.

Dekt de brandverzekering de schade?

Vochtschade, zoals beschreven in dit artikel, wordt niet door de brandverzekering gedekt. In de meeste gevallen is de oorzaak van het vochtprobleem namelijk achterstallig onderhoud zoals een slechte gevel, een verouderde fundering of een ontbrekende spouwmuur. In dit geval zal de brandverzekering niet overgaan tot uitkeren van de schade ten gevolge van vocht.

De brandverzekering keert wel uit bij lekkage, bijvoorbeeld door water dat door het dak naar binnen sijpelt of een gesprongen waterleiding. De verzekering vergoedt trouwens alleen de gevolgschade (bijvoorbeeld loszittend behang) en niet de oorzaak van de lekkage (bijvoorbeeld de gesprongen waterleiding). Beter voorkomen dan genezen is dus de boodschap. Wil je zeker zijn van vochtvrije muren? Contacteer een erkend vakman in je buurt via onze gratis offerteservice.

vochtproblemen binnenmuur