Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING INFOPUNT OVER VOCHT IN HUIS
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING

Vochtige binnenmuur

Last van vocht in binnenmuren in je woning? Dan pak je dit best zo snel mogelijk aan. Vochtige binnenmuren zorgen niet alleen voor schimmelvorming, ze veroorzaken ook heel wat schade aan de woning. Vergeet ook niet dat vocht in een binnenmuur slecht is voor je gezondheid. Ontdek alles over de mogelijke oorzaken en oplossingen voor vocht in binnenmuren.

Ga snel naar:
Oorzaken + oplossingen
Kosten vochtige binnenmuur behandelen
Vochtige binnenmuren herstellen
Op zoek naar een vochtbestrijder? Ontvang vrijblijvend offertes

 

Hoe vocht in binnenmuur herkennen?

Er zijn verschillende zaken waaraan je een vochtige binnenmuur kan herkennen. We sommen er een aantal voor je op.

 

1. Schade aan het pleisterwerk

Pleisterwerk wordt poreus door vocht. Dat komt doordat het vocht bepaalde zouten in de muur vormt. De zouten in de muur blijven vocht aantrekken waardoor het pleisterwerk afneemt in kwaliteit en loskomt van de muur.

 

2. Schimmelvorming

Schimmels houden van een vochtige omgeving en hechten zich dan ook op een vochtige binnenmuur. Ruwe en poreuze oppervlakken, als sierpleister, cement, hout, steen en behang worden al snel aangetast. Schimmel is schadelijk voor de gezondheid en moet je dan ook zo snel mogelijk bestrijden.

 

3. Muffe geur

Vocht veroorzaakt een muffe geur in je woning. Dat komt door bacteriën en schimmels die zich op de vochtige muur nestelen. Het grote nadeel is dat de muffe geur overslaat in textiel, meubels, gordijnen of vloerbedekking.

 

4. Los behang

In een ruimte met een vochtige binnenmuur komt het behangpapier na verloop van tijd vanzelf los. Dat gaat ook meestal gepaard met schimmel op het behang.

 

Grotere schade en gevolgen voorkomen?
Pak het vochtprobleem snel en effectief aan!

Vocht in binnenmuren leidt niet alleen tot oppervlakkige schade en lelijke muren. Het brengt op termijn ook structurele schade toe aan je muren, met hoge kosten voor herstelling als gevolg. Vochtige binnenmuren zorgen ook voor een relatief hoge luchtvochtigheid in de woning. Uit onderzoek blijkt dat het slecht is voor de gezondheid om langdurig in zo’n ruimtes te vertoeven. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, hoesten en gewrichtspijnen.

Snel en effectief de natte binnenmuur behandelen is aangeraden! Let op, vocht behandelen is specialistenwerk. Doe steeds een beroep op een vochtexpert zodat je achteraf niet nog meer problemen veroorzaakt. Ontvang vrijblijvend offertes van vochtexperts actief in je buurt. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en besparen. Maak gebruik van onze gratis offerteservice.

 

Onder de foto ontdek je de mogelijke oorzaken en oplossingen voor vochtige muren binnen:

vocht in binnenmuur

Natte binnenmuur behandelen? Pak de oorzaak aan!

Er zijn diverse oorzaken voor vochtige binnenmuren. Hieronder noemen we de voornaamste oorzaken met hun oplossingen en prijs.

 

OORZAAK: optrekkend vocht

Het is mogelijk dat vocht aan de onderkant van de binnenmuur omhoog trekt. In dat geval heb je te maken met optrekkend vocht uit de grond. De oorzaak hiervan is in de meeste gevallen een slechte of verouderde fundering zonder waterkering. Je kan dit probleem oplossen door de muren te injecteren of te onderkappen.

Hoe herkennen? Optrekkend vocht herken je aan vochtplekken die onderaan de binnenmuur starten en langzaam naar boven trekken. Indien er zich daar geen waterleidingen bevinden, gaat het waarschijnlijk om optrekkend vocht. Als er leidingen zitten kan het ook om een lekkage gaan.

OPLOSSING: hoe optrekkend vocht binnenmuur bestrijden?

 • Binnenmuren injecteren (vanaf gemiddeld € 100 per lopende meter):
  Net boven het maaiveld worden gaten in de muur gemaakt op een afstand van 10 à 12 cm. In deze gaten wordt een vochtwerend middel gespoten dat uitzet en een waterkerende laag vormt. Deze laag voorkomt dat grondvocht omhoog trekt.
 • Muren onderkappen (€ 100 à 150 per lopende meter):
  In het metselwerk worden horizontale sleuven gefreesd waarin een waterkering in kunststof wordt geplaatst. Deze voorkomt dat grondvocht naar boven trekt. Gezien de omvang van de werken en breekwerken wordt deze methode doorgaans enkel toegepast bij grondige renovaties.

TIP: een ervaren vochtbestrijder bepaalt via een grondige analyse het precieze vochtprobleem en de meest geschikte oplossing. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen via de offerteservice.

 

OORZAAK: doorslaand vocht

Met doorslaand vocht bedoelen we water dat van de buitenmuur de binnenmuur binnendringt. Dit kan onder andere te maken hebben met een poreuze of beschadigde gevel. Regenwater kan daardoor makkelijker in de gevel trekken en na verloop van tijd ook de binnenmuur aantasten. Je kan dit oplossen door de buitenmuur te impregneren of opnieuw te bekleden.

Hoe herkennen? Controleer eerst de gevel. Zie je vochtplekken op de gevel en op dezelfde plaats op de binnenmuren? Dan heb je waarschijnlijk te maken met vochtdoorslag op de binnenmuur. De vochtplekken kunnen overal op muren voorkomen.

OPLOSSING: hoe vochtdoorslag binnenmuur bestrijden?

 • Buitenmuur impregneren (€ 8 à 12 per m²):
  Bij het impregneren van muren wordt een waterafstotend, transparant middel op de gevel verneveld. Het beschermt de gevel tegen vuil en voorkomt dat vocht naar binnen dringt. Let op, vooraleer het impregneermiddel aangebracht kan worden, moet de gevel gereinigd worden en moet eventuele schade (bv. kapotte voegen) hersteld worden.
 • Nieuwe gevelbekleding (€ 40 à 250 per m²):
  Is de huidige gevelbekleding erg oud of beschadigd? Dan is het soms interessanter om nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Zo los je niet alleen het vochtprobleem op, maar krijgt je gevel ook een nieuwe look. Je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om gevelisolatie te plaatsen.

TIP: een ervaren vochtbestrijder bepaalt via een grondige analyse het precieze vochtprobleem en de meest geschikte oplossing. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen via de offerteservice.

 

OORZAAK: condensatievocht

Er zijn allerlei oorzaken waardoor condens in de woning ontstaat. Denk maar eens aan water bij het koken dat verdampt of je eigen lichaamsvocht. Bij een niet goed geventileerde woning zet condensatievocht zich af op de binnenmuren en heb je een vochtprobleem. Condens geeft geen problemen als je de woning goed ventileert.

Hoe herkennen? Condensatievocht herken je aan vochtplekken achter kasten, aan ramen en op andere koude plekken. Warme lucht (bv. door te koken) zet zich af op die koude oppervlakken en condenseert.

OPLOSSING: hoe condensatievocht binnenmuur bestrijden?

 • Ventilatiesysteem (€ 550 à 8.000)
  Ramen en deuren open zetten kan, maar is vaak niet voldoende. Bovendien veroorzaakt het heel wat warmteverlies. Je kiest beter voor een mechanisch ventilatiesysteem dat vochtige, vervuilde lucht tijdig afvoert. Bij een centraal ventilatiesysteem stuurt 1 systeem de ventilatie aan in verschillende ruimtes. Een decentraal ventilatiesysteem is een ventilatiesysteem voor 1 ruimte.

TIP: een ervaren vochtbestrijder bepaalt via een grondige analyse het precieze vochtprobleem en de meest geschikte oplossing. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen via de offerteservice.

 

Correcte diagnose = noodzakelijk voor doeltreffende aanpak

Vocht in de muur kan verschillende oorzaken hebben. Die precieze oorzaak vinden is niet altijd evident. Een correcte diagnose van het vochtprobleem is nochtans nodig om de juiste aanpak en meest geschikte vochtbestrijdingsmethode te bepalen. Enkel dan kan je het vochtprobleem dat het vocht op de binnenmuur veroorzaakt doeltreffend aanpakken.

Wil je zeker zijn van een correcte en definitieve aanpak? Schakel dan een ervaren vochtbestrijder in. Deze zal je vochtige binnenmuren grondig analyseren om zo de precieze oorzaak vast te stellen. Op basis daarvan kan hij de meest geschikte methode van  vochtbestrijding bepalen. Zo ben jij zeker van een correcte aanpak en definitieve oplossing van het vochtprobleem. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

De kosten voor het behandelen van vochtige binnenmuren vind je onder de foto:

vochtige binnenmuren

Kosten vochtige binnenmuur behandelen

De kosten om vochtige binnenmuren te behandelen kunnen sterk variëren. De prijs is dan ook sterk afhankelijk van het type vochtprobleem dat de vochtige binnenmuren veroorzaakt en de gebruikte vochtbestrijdingsmethode. Enkele richtprijzen:

Oorzaak vochtige binnenmurenOplossingGemiddelde kosten
(incl. arbeidskosten en excl. btw)
Optrekkend vochtBinnenmuren injecterenvanaf € 100 per lopende meter
Muren onderkappen€ 100 à 150 per lopende meter
Doorslaand vochtBuitenmuren impregneren€ 8 à 12 per m²
Nieuwe gevelbekleding€ 40 à 250 per m²
CondensatievochtVentilatiesysteem€ 550 à 8.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Dan schakel je best een vochtexpert in. Deze kan de precieze oorzaak en meest geschikte oplossing met bijhorende prijzen voor je vochtige binnenmuren bepalen. Tip: vergelijk offertes van verschillende vochtspecialisten. Zo kan je gericht prijzen, maar ook diagnoses en voorgestelde oplossingen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Vochtige binnenmuren herstellen

Na de behandeling van een vochtige binnenmuur wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk weer bekleden, bijvoorbeeld met sierpleister of behang. De belangrijkste voorwaarde is dan dat de binnenmuur volledig droog is.

Het is verstandig om na het behandelen van de natte muur zeker twee maanden te wachten, voordat je begint met behangen of iets dergelijks. Alleen dan is de muur voldoende droog, zodat je met een gerust hart kan beginnen met de afwerking hiervan. Een niet voldoende gedroogde muur zal zeker opnieuw problemen zoals loszittend behang veroorzaken.

 

Dekt de brandverzekering de schade?

Vochtschade, zoals beschreven in dit artikel, wordt niet door de brandverzekering gedekt. In de meeste gevallen is de oorzaak van het vochtprobleem namelijk achterstallig onderhoud zoals een slechte gevel, een verouderde fundering of een ontbrekende waterkering. In dit geval zal de brandverzekering niet overgaan tot uitkeren van de schade ten gevolge van vocht.

De brandverzekering keert wel uit bij lekkage, bijvoorbeeld door water dat door het dak naar binnen sijpelt of een gesprongen waterleiding. De verzekering vergoedt alleen de gevolgschade (bv. loszittend behang) en niet de oorzaak van de lekkage (bv. de gesprongen waterleiding). Beter voorkomen dan genezen is dus de boodschap. Wil je zeker zijn van vochtvrije muren? Contacteer gratis en vrijblijvend vochtexperts actief in je buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders