Vocht op ramen
Je herkent het volgende scenario ongetwijfeld: je staat ’s ochtends op en je ziet vocht op de binnenkant van je ramen. Of na een tijdje in de weer te zijn in de keuken of in de badkamer ontstaat condens op je ruiten. Waar komt dit vocht op je ramen vandaan? En wat kan je eraan doen? Je ontdekt het in dit artikel.
Ga snel naar:
Ventilatie = oplossing vocht op ramen
Waarom een specialist inschakelen?
Veelgestelde vragen over vocht op ramen
Vraag vrijblijvend offertes aan
Hoe ontstaat vocht op mijn ramen?
Wat is nu de precieze oorzaak van vocht op de binnenkant van je ramen? We overlopen hieronder de 2 meest voorkomende situaties:
- Gebrekkige ventilatie: condensatievocht is het resultaat van een te hoge luchtvochtigheid in huis (bv. door te wassen, koken, douchen, …). Ontstaat er dus condens op je ramen? Dan toont dit aan dat de hoeveelheid vochtige lucht binnenshuis onvoldoende wordt afgevoerd. In dit geval is ventilatie de enige kwalitatieve oplossing.
- Andere vochtproblemen: de oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid kan ook een ander vochtprobleem zijn. Denk maar aan optrekkend of doorslaand vocht. In beide gevallen is een professionele vochtdetectie en bestrijdingsmethode vereist voor een duurzame oplossing.
Vocht op de binnenkant van de ramen aanpakken? Neem dan een ervaren vochtspecialist in de arm. Die achterhaalt de precieze oorzaak van het vochtprobleem en zorgt voor een passende oplossing. Kom in contact met een professional via ons aanvraagformulier.
Ventilatie = oplossing vocht op ramen
Isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Een goed geïsoleerde woning moet daarom altijd in verhouding even goed geventileerd zijn. Waar er vroeger nog ruimte was voor natuurlijke ventilatie (door kieren, ventilatieroosters, …) wordt alles nu geregeld door ventilatiesystemen. Hoe draagt een ventilatiesysteem bij tot het voorkomen van condens op de ramen?
OPTIE 1: decentraal ventilatiesysteem met WTW
Een decentraal ventilatiesysteem is de meest geschikte oplossing tegen condensatievocht en zorgt voor een optimaal binnenklimaat. Het systeem regelt de aan- en afvoer van lucht volledig mechanisch dankzij de geïntegreerde detectoren. Doordat de installatie weinig kap- en breekwerken vereist, is het de ideale oplossing bij renovaties.
Het grote voordeel van dit ventilatiesysteem? Dat het werkt met warmteterugwinning (WTW). Dit ingenieuze systeem recupereert de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de verse buitenlucht te verwarmen. Zo gaat er geen warmte verloren.
Prijs: € 1.000 à 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.
OPTIE 2: afzuigventilator
Zoek je een budgetvriendelijke ventilatieoplossing voor een kleine ruimte als je badkamer, het toilet, …? Dan is een afzuigventilator een goede oplossing. Er bestaan 2 soorten ventilatoren:
- Opbouwventilator: de meest populaire oplossing voor kleine ruimtes is een opbouwventilator. Je installeert ze makkelijk in het plafond of aan de muur. Een nadeel is dat de ventilator vrij oppervlakkig ligt en daardoor soms wat geluidsoverlast veroorzaakt.
- Buisventilator: deze inbouwventilator heeft de vorm van een buis. Zo kan hij makkelijk in het luchtafvoerkanaal geplaatst worden. Aan één zijde wordt de lucht aangezogen, en aan de andere kant weer uitgeblazen.
Prijs: € 40 à 200 (incl. btw, excl. plaatsing). Start hier je aanvraag.
Welk type ventilatie kies ik het best?
Het antwoord hierop hangt af van je budget en je ventilatienoden. Wil je graag een kleine ruimte ventileren? Dan volstaat een opbouw- of inbouwventilator. Gaat het daarentegen over een grote ruimte? Dan raden we je aan om een decentraal WTW-ventilatiesysteem aan te schaffen. Dit is de beste keuze en staat garant voor een gezond binnenklimaat door de mechanische aan- en afvoer van lucht.
Zeker zijn van de juiste keuze? Vertrouw dan op de expertise van een ervaren ventilatiespecialist. Die helpt je graag verder. Start hier je aanvraag.
Waarom een specialist inschakelen?
Heb je veel condens op de ramen? Grijp dan tijdig in en vertrouw op een vochtbestrijder. Zo ben je zeker van…
- Professionele vochtanalyse: schakel je een specialist in? Dan achterhaalt hij eerst de oorzaak van je vochtproblemen met behulp van aangepaste meetapparatuur. Zeker wanneer je ook last hebt van schimmelvorming is een grondige analyse belangrijk.
- Persoonlijk advies: de meting helpt je specialist om de oorzaak van het probleem te achterhalen en de juiste vochtdiagnose te maken. Gaat het inderdaad om condensatieproblemen? Dan raadt hij op basis hiervan de beste oplossing aan.
- Kwalitatieve oplossing: afhankelijk van de ernst van de problemen staat je specialist in voor een duurzame oplossing voor de schimmel- en vochtproblemen. In bepaalde situaties schakel je een externe partij in om bv. je ventilatie te plaatsen.
Vergelijk offertes en bespaar! Hulp nodig bij het vinden van een ervaren vochtbestrijder? Dan zit je bij ons goed! Via het formulier brengen we je graag in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio. Ontvang offertes op maat van jouw project en vergelijk!
Veelgestelde vragen over vocht op ramen
Hebben we je nog niet alle antwoorden gegeven die je zocht? Dan behandelen we hieronder nog enkele veelgestelde vragen over condens op ramen. Schakel je liever meteen een ervaren vochtspecialist in? Vul dan het contactformulier in.
-
Wat is het probleem bij vocht tussen dubbel glas?Er is wel degelijk een probleem wanneer condens zich tussen je dubbel glas vormt. Dat wijst op een lekkage wat het gevolg is van slijtage, een fout bij de plaatsing, glasbreuk, … Je beglazing is belangrijk voor de isolatiewaarde van je woning. Is je glas kapot? Dan laat je deze beter vervangen door nieuwe beglazing. In dit geval zal een ventilatiesysteem niet helpen om de condens te verhelpen. -
Hoe vocht op ramen voorkomen?Condensvorming in je woning kan je wat verminderen door regelmatig handmatig te verluchten: denk maar aan het openzetten van een raam, de dampkap gebruiken tijdens het koken, je was niet binnenshuis laten drogen, … Let wel, verluchten is niet hetzelfde als ventileren. Zonder degelijk ventilatiesysteem heb je geen langdurige oplossing voor condensatievocht. Een ventilatiesysteem verzekert je van een gezonde luchtkwaliteit binnenshuis. -
Wat veroorzaakt condens op ramen aan de buitenkant?’s Nachts koelt de buitenlucht flink af. Warmt het ’s ochtends weer op? Dan slaat die opgewarmde lucht neer op het koude raamoppervlak. Heb je dus last van condens op ramen bij koud weer? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit is een natuurlijk proces en bewijst net dat je woning goed geïsoleerd is.