Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING INFOPUNT OVER VOCHT IN HUIS
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING

Vochtdoorslag

Heb je last van vochtplekken op je muur of in je kelder? Dan is vochtdoorslag 1 van de mogelijke oorzaken van deze vochtschade. Vochtdoorslag op je muur staat ook wel bekend als ‘doorslaand vocht’ of ‘regendoorslag’. Wat is vochtdoorslag precies en hoe kom je er vanaf? We leggen het je uit in dit artikel.

Ga snel naar:
Vochtdoorslag of ander vochtprobleem?
Hoe vochtdoorslag behandelen?
Vochtdoorslag in de kelder
Kosten vochtdoorslag behandelen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Wat is vochtdoorslag?

Vochtdoorslag of doorslaand vocht is regenwater dat via de buitenmuur naar de binnenmuur ‘doorslaat’. Zo kunnen er ook op de binnenmuur vochtplekken en schimmels ontstaan. Doorslaand vocht kan verschillende oorzaken hebben:

 • Poreuze buitenmuur: als je buitenmuur poreus is, zitten er als het ware kleine gaatjes in het materiaal. Die zorgen ervoor dat vocht makkelijk de muur in trekt.
 • Beschadigingen in de buitenmuur: beschadigingen in de buitenmuur zorgen voor een grotere kans op vochtdoorslag. Via barstjes of scheurtjes baant het vocht zich een weg naar de binnenmuur.
 • Spleten in kozijn of gevel: ook spleten in je kozijn of gevel laten makkelijk vocht door. Deze openingen bieden ruimte voor vocht om door te trekken in je woning.

vochtdoorslag

 

Vochtdoorslag of ander vochtprobleem?

Naast vochtdoorslag zijn er nog andere mogelijke oorzaken voor schimmels of vochtplekken op je muren. Deze waterschade kan ook ontstaan door:

 

1. Optrekkend vocht

Vochtplekken en schimmels op de muur kunnen ook ontstaan door optrekkend vocht. Bij dit vochtprobleem stijgt grondwater omhoog in je muur door een slechte fundering, een gebrekkige waterkering of het ontbreken van een waterkering. Optrekkend vocht herken je meestal aan vochtplekken die onderaan je muren op het gelijkvloers ontstaan en langzaam naar boven trekken.

OPLOSSING: je muren injecteren met een vochtwerend middel is de goedkoopste en meest praktische methode om optrekkend vocht te bestrijden.

 

2. Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer je je woning niet voldoende ventileert. Slechte ventilatie komt vaak door het ontbreken van een ventilatiesysteem of te weinig natuurlijke ventilatie. De warme lucht van bv. te koken, wassen of douchen slaat dan neer op koude oppervlakken zoals het plafond, ramen of muren die grenzen aan de buitenomgeving.

OPLOSSING: het plaatsen van een ventilatiesysteem op maat zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van condensatievocht.

 

3. Lekkage

Een lekkage begint vaak klein, maar de schade kan groot zijn. Daklekkages komen het vaakst voor. Daarnaast komen lekkages ook voort uit lekkende waterleidingen of afvoerbuizen. Een lekkage herken je meestal aan vochtplekken op plaatsen waar een waterleiding loopt of een hogere energie- en eventueel ook waterfactuur.

OPLOSSING: weet je al waar de lekkage zit? Dan schakel je best direct een dakdekker (bij daklekkage) of loodgieter (bij lekkage aan waterleidingen of afvoerbuizen) in. Geen idee waar het lek zich bevindt? Een lekdetectiebedrijf kan je hierbij helpen!

 

Een correcte vochtdiagnose? Schakel een vakman in!

Een goede aanpak van de vochtschade in je woning begint met een correcte diagnose van het onderliggende vochtprobleem. Niet zeker of je te maken hebt met optrekkend vocht, condensatievocht, een lekkage of vochtdoorslag? Met een vochtanalyse gaat een vochtbestrijder het voor je na. Zo kan hij de meest gepaste oplossing voor je vochtprobleem bepalen.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk hun voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van vochtbestrijders actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe vochtdoorslag in muur behandelen?

Er zijn verschillende manieren om vochtdoorslag in je muur te behandelen. We zetten de opties hieronder voor je op een rij:

 

1. Gevel impregneren

Het impregneren van de gevel staat ook bekend als ‘hydrofoberen’ of ‘hydrofuge’. Een vakman brengt een transparant middel aan op de gevel dat de buitenmuur beschermt tegen vocht. Zo kan het vocht niet meer doorslaan naar binnen. Vóór het impregneren moet de buitenmuur wel eerst gereinigd worden en ook eventuele schade (bv. barsten) moet eerst hersteld worden.

Kosten gevel impregneren: € 8 à 12 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten + materialen). Hou rekening met extra kosten voor het reinigen en herstellen van de gevel. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Gevel behandelen met vochtwerende verf

Naast impregneren is het ook mogelijk om je gevel te behandelen met vochtwerende verf. Hier bestaan verschillende soorten verf voor. Vochtwerende verf gebruik je om vochtdoorslag te voorkomen, maar ook om het te behandelen. De verf is beschikbaar in verschillende kleuren. Zo kan je je gevel ook een nieuwe uitstraling geven. Let op, vochtwerende verf is enkel een goede keuze als je gevel niet teveel schade vertoont.

Kosten vochtwerende verf aanbrengen: € 20 à 40 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten + materialen). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Nieuwe buitenmuurbekleding

Wil je de vochtdoorslag in je gevel grondig aanpakken én jouw woning een frisse uitstraling geven? Dan is een nieuwe, waterdichte buitenmuurbekleding iets voor jou. Je kan onder meer kiezen voor crepi, spuitkurk, steenstrips, een houten gevelbekleding, … Bovendien is zo’n nieuwe bekleding ook het moment bij uitstek om je gevel te isoleren langs buiten.

Kosten gevelbekleding: € 60 à 200 per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten + materialen) zonder isolatie. Met isolatie bedraagt de prijs € 100 à 250 m² (excl. btw, incl. arbeidskosten + materialen). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Hoe behandel ik best vochtdoorslag in mijn muur?

Dat hangt af van jouw situatie en je persoonlijke voorkeuren. Hou je het liever goedkoop en wil je de huidige look van je buitenmuur behouden? Dan is impregneren de beste keuze. Wil je je gevel ook een nieuwe uitstraling geven en gevelisolatie plaatsen? Of gaat het om zwaardere vochtschade? Dan kies je beter voor een nieuwe, waterdichte gevelbekleding.

Wil je zeker zijn van de juiste aanpak? Dan schakel je best een gespecialiseerde vakman in. Deze zal het vochtprobleem grondig analyseren en op basis daarvan een oplossing op maat voorstellen. Door voorstellen aan te vragen bij verschillende vakmannen kan je makkelijk adviezen, kosten, oplossingen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Vochtdoorslag in de kelder

Naast vochtdoorslag via de gevel kan je ook te maken krijgen met vochtdoorslag in de kelder. Dat wordt veroorzaakt doordat de keldermuren en/of -vloer niet goed beschermd zijn tegen de druk van het grondwater. Vochtdoorslag in de kelder kan leiden tot vochtplekken, schimmels, een muffe geur, … Enkele oplossingen op een rij:

 

1. Kelderdichting / kelderbekuiping

Bij kelderdichting of kelderbekuiping smeert een vochtexpert je keldermuren en -vloer in met een cementering. Dit cement is een soort waterdichte pasta die geen (grond)water meer doorlaat. Eventueel werkt hij je vloer ook nog af met een polyurethaancoating. In de meeste gevallen plaatst de vakman ook nog een versterkte hiel aan de kimnaad.

Kosten kelderdichting: 4.000 euro à 10.000 euro (excl. btw, incl. arbeidskosten + materialen), afhankelijk van de grootte van de kelder. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Kelderdrainage

Een kelderdrainage is vooral aangewezen als je last hebt van stilstaand water in je kelder. Hierbij leidt een vakman het grondwater naar een verzamelput, waar een pomp het dan wegpompt naar de riool. Dat kan met een stenen goot via de kimnaad (randdrainage), maar ook met een noppenmembraan met kanaaltjes op je keldermuren en/of -vloer (wand- en vloerdrainage).

Kosten kelderdrainage: 3.000 euro à 10.000 euro (excl. btw, incl. arbeidskosten + materialen), afhankelijk van de grootte van de kelder. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Doe een beroep op een vochtspecialist!

Wil je zeker zijn van een definitieve oplossing voor de vochtdoorslag in je kelder? Dan schakel je best een ervaren vochtexpert in. Die analyseert jouw situatie en geeft advies op maat over de beste vochtbestrijdingsmethode. Bovendien voert hij de werken correct uit met uitsluitend hoogwaardige materialen.

Op zoek naar een vochtexpert actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende specialisten via onze offerteservice.

 

Kosten vochtdoorslag behandelen

De kosten voor het behandelen van vochtdoorslag in je buitenmuur, binnenmuur of kelder hangen vooral af van de gekozen vochtbestrijdingsmethode. Enkele richtprijzen op een rij:

Methode vochtbestrijdingPrijs (excl. btw, incl. arbeidskosten + materialen)
Vochtdoorslag in muur behandelen
Gevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Vochtwerende verf€ 20 à 40 per m²
Nieuwe gevelbekleding zonder isolatie€ 60 à 200 per m²
Nieuwe gevelbekleding met isolatie€ 100 à 250 per m²
Vochtdoorslag in kelder behandelen
Kelderdichting€ 4.000 à 10.000
Kelderdrainage€ 3.000 à 10.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar de exacte kosten voor het bestrijden van vochtdoorslag in jouw gevel of kelder? Vraag dan gratis prijsvoorstellen aan bij verschillende vochtspecialisten actief in je buurt. Zo kan je naast prijzen ook gericht adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

vochtdoorslag muur

Waarom vochtbestrijder inschakelen?

Wil je jouw vochtprobleem bestrijden, maar weet je niet zeker wat de juiste methode is? Dan schakel je best een vochtexpert in. Zo ben je zeker van:

 • Juiste vochtanalyse: de vochtexpert achterhaalt met zijn kennis en ervaring om welk vochtprobleem het precies gaat. Zo’n correcte vochtdiagnose na een uitgebreide analyse is essentieel voor een definitieve oplossing van je vochtprobleem.
 • Aanpak op maat: op basis van zijn vochtanalyse stelt de vochtexpert een passend advies op maat voor. Is het bv. beter om je gevel te impregneren? Of is de schade groter en kies je beter voor een nieuwe gevelbekleding?
 • Correcte uitvoering: de vochtexpert heeft ervaring met het behandelen van vochtdoorslag. Zo voert de expert foutloos de behandeling uit en kan je dus rekenen op een optimaal eindresultaat. Bovendien gebruikt een expert enkel materialen en producten van hoge kwaliteit.
 • Garantie op uitgevoerde werken: met een vochtexpert weet je zeker dat je definitief van je vochtdoorslag verlost bent. Bovendien krijg je ook nog eens een garantie op de uitgevoerde werken. Zo kan je zeker op je beide oren slapen.

Op zoek naar een vochtexpert actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vochtbestrijders aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders