Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING INFOPUNT OVER VOCHT IN HUIS
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING

Vochtbestrijding

Zie je vochtplekken, schimmels, … verschijnen op je muren of in je kelder? En hangt er een muffe geur in je woning? Dan grijp je best snel in om ergere vochtschade te voorkomen. Maar hoe pak je die vochtbestrijding in huis best aan? En met welke mogelijke valkuilen moet je rekening houden bij het bestrijden van vocht? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Vochtbestrijding muren
Vochtbestrijding kelder
Kosten vochtbestrijding
Mogelijke valkuilen
Zelf vocht bestrijden of vochtbestrijder?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom is vochtbestrijding in huis zo belangrijk?

Vocht dringt geruisloos en ongemerkt je woning binnen. Als je de eerste vochtschade opmerkt, is het probleem meestal al een tijd aan de gang. Daarom wacht je best niet te lang om het vocht te bestrijden in je huis. Dat is belangrijk om de volgende 3 redenen:

 • Voor je woning zelf: tijdig vocht bestrijden is essentieel voor je woning. Anders nestelt het vocht zich steeds dieper in je pleisterwerk, gipsplaten, hout, … Naast schimmels, afbladderende verf en andere schade kan op termijn zelfs de constructie van je woning aangetast raken, met alle gevolgen van dien.
 • Voor je gezondheid: een te hoge luchtvochtigheid in huis kan de gezondheidsklachten van mensen met astma of andere luchtwegaandoeningen fel doen toenemen. Ook de giftige stoffen die schimmels verspreiden, vormen een gevaar voor mensen met een chronische ziekte of verzwakt immuunsysteem.
 • Voor je portemonnee: hoe langer je wacht met vocht bestrijden in huis, hoe groter de vochtschade én de bijhorende kosten voor de herstellingen. Bovendien duurt het ook langer om een vochtige woning op te warmen. Op die manier zorgt vocht in huis ook voor een hogere energiefactuur.

Op zoek naar advies van een vochtbestrijder? Voor een correcte diagnose van het vochtprobleem en advies op maat kan je terecht bij een vochtbestrijdingsbedrijf actief in je buurt. Ontvang gratis advies bij meerdere vochtbestrijders via onze offerteservice.

 

Vochtbestrijding muren

Een correcte vochtbestrijding van je binnenmuren of buitenmuren hangt vooral af van het vochtprobleem. Gaat het om optrekkend vocht of doorslaand vocht? Of kamp je met een lekkage in je waterleiding? Het is essentieel om eerst de oorzaak van je vochtschade te achterhalen. Een kort overzicht van de meest gebruikte methodes voor vochtbestrijding bij muren:

 

1. Optrekkend vocht → muren injecteren

optrekkend vocht bestrijden

Merk je vochtschade onderaan je muren op het gelijkvloers? En lopen daar geen waterleidingen? Dan heb je wellicht te maken met grondvocht dat omhoog trekt in je muren door een slechte fundering, een slechte waterkering, … Optrekkend vocht bestrijden kan erg doeltreffend door je muren te laten injecteren. Een vochtexpert spuit dan een vochtwerende vloeistof of gel in je muren via boorgaten. Dat product vormt een waterkerende laag die het grondvocht tegenhoudt.

Alternatieven: muren onderkappen, muren onderzagen, ventilatiekokers, …
Kosten muren injecteren: vanaf € 100 per lopende meter (excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

2. Doorslaand vocht → buitenmuren impregneren

doorslaand vocht bestrijden

Als je buitenmuren poreus zijn, kunnen ze regenwater opslorpen. Dat doorslaand vocht kan zich dan verder verspreiden en ook in de binnenmuren voor schade zorgen. De meest voorkomende methode van vochtbestrijding is in dit geval het impregneren van de buitenmuren. Een vakman brengt dan een waterafstotend, transparant middel aan op de gevel. Indien nodig zal hij eventuele schade aan de buitenmuur eerst herstellen.

Alternatieven: vochtwerende verf, nieuwe gevelbekleding, …
Kosten muren impregneren: € 8 à 12 per m² (excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

3. Condensatievocht → mechanische ventilatie

condensatievocht bestrijden

Naast optrekkend en doorslaand vocht is het ook belangrijk om condensatievocht te bestrijden in je woning. Is er onvoldoende ventilatie in huis? Dan kan warme lucht (bv. door te koken, douchen, strijken, …) neerslaan op koude oppervlakken en condenseren. Vochtschade aan je muren door condensatievocht kan je doeltreffend vermijden met een mechanisch ventilatiesysteem op maat.

Alternatieven: vochtwerende verf
Kosten ventilatiesysteem: € 550 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

4. Lekkage → lekdetectie + herstelling

vocht bestrijden lekkage

Vocht in je muren kan ook het gevolg zijn van een lekkage in een waterleiding of afvoerbuis. Stijgt je waterverbruik plots ook fel? Dan is de kans groot dat je met een lek te maken hebt. In dat geval is het belangrijk om een specialist in te schakelen voor een professionele lekdetectie. De lekkage kan namelijk op een andere plaats zitten dan de vochtschade. Na die lekdetectie kan een loodgieter het lek dan herstellen.

Kosten lekdetectie: € 300 à 500 (excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

TIP: vergelijk voorstellen van meerdere vochtbestrijders!

Wil je zeker zijn van een correcte vochtbestrijding op maat tegen een correcte prijs? Dan vraag je best offertes aan bij meerdere vochtbestrijders actief in je buurt. Zo kan je hun adviezen, werkwijzen en natuurlijk ook de kosten voor de vochtbestrijding vergelijken en een doordachte keuze maken.

Offertes voor vochtbestrijding aanvragen? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vochtspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Vochtbestrijding kelder

Door de druk van het grondwater is vochtbestrijding in de kelder jammer genoeg vaak aan de orde. Kamp je met optrekkend vocht in je keldermuren? Of sijpelt grondvocht je kelder binnen langs de vloer, de kimnaden, …? Dan is een kelderbekuiping of -drainage de meest efficiënte en doeltreffende oplossing. Een kort overzicht:

 

1. Kelderbekuiping

vochtbestrijding kelder

Bij een kelderbekuiping (of kelderdichting) smeert een vochtspecialist je keldermuren en eventueel ook de keldervloer in met een waterdichte cementering. Hij combineert zo’n bekuiping doorgaans met een versterkte hiel aan de kimnaad (het aansluitingspunt tussen je keldermuren en de vloer). Om optrekkend vocht te bestrijden, is het vaak ook nodig om de keldermuren te injecteren met een vochtwerende gel of vloeistof.

Kosten kelderbekuiping: € 4.000 à 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

2. Kelderdrainage

vocht bestrijden kelder

Als de druk van het grondvocht te groot is, zal een kelderbekuiping wellicht niet volstaan. In dat geval kan je het vocht bestrijden in je kelder met een drainagesysteem. Hierbij plaatst een vochtbestrijder een noppenmembraan met kanaaltjes op je keldermuren en/of -vloer. Dat membraan leidt het water naar een verzamelput met een waterpomp. Een andere optie is een randdrainage, waarbij een stenen gootje het vocht naar deze verzamelput leidt.

Kosten kelderdrainage: € 3.000 à 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Hoe kan ik best vocht bestrijden in mijn kelder?

Voor een doeltreffende vochtbestrijding in de kelder zijn vaak meerdere maatregelen nodig. In combinatie met een kelderbekuiping of -drainage is het bv. een goed idee om ook voor kelderventilatie te zorgen, je kimnaad te versterken, … Zo krijg je een droge ruimte die ideaal is als opslagplaats of als extra leefruimte.

TIP: een vochtbestrijder geeft je graag gericht advies op maat van jouw kelder en je persoonlijke wensen. Ontvang gratis voorstellen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Kosten vochtbestrijding

De kosten voor vochtbestrijding hangen vooral af van jouw specifieke situatie. Om welk vochtprobleem gaat het precies? Wat is de ernst ervan en welke aanpak is vereist? Een kort overzicht van de gemiddelde prijzen voor vochtbestrijding:

Methode voor vochtbestrijdingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Vochtbestrijding muren
Muren injecterenvanaf € 100 per lopende meter
Muren impregneren€ 8 à 12 per m²
Mechanische ventilatie€ 550 à 7.000
Lekdetectie€ 300 à 500
Vochtbestrijding kelder
Kelderbekuiping€ 4.000 à 10.000
Kelderdrainage€ 3.000 à 10.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je een precies beeld van de kosten voor de vochtbestrijding in jouw woning? Dan vraag je best prijsvoorstellen op maat aan bij meerdere vochtbestrijders actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kostprijzen, maar ook adviezen, materialen, uitvoeringstermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

vochtbestrijding

 

Mogelijke valkuilen bij vochtbestrijding

Uiteraard wil je zo snel mogelijk definitief van je vochtprobleem verlost zijn. Voor zo’n doeltreffende vochtbestrijding moet je rekening houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. Om de terugkeer van vochtplekken, schimmels, … te voorkomen, moet je onder meer de volgende valkuilen zeker vermijden:

 • Verkeerde vochtdiagnose: een correcte diagnose van je vochtprobleem is cruciaal voor een juiste oplossing. Injecteer je je muren bv. tegen optrekkend vocht, maar blijkt het om een lek in een waterleiding of doorslaand vocht te gaan? Dan vallen je inspanningen en investering letterlijk en figuurlijk in het water.
 • Gedeeltelijke vochtbestrijding: vocht bestrijden in huis vraagt om een totaaloplossing. Laat je bv. een kelderdrainage uitvoeren? Dan zullen je keldermuren en/of -vloer nog altijd vochtig zijn. Om van je kelder echt een droge ruimte te maken, laat je daarom best ook kelderventilatie plaatsen.
 • Zelf vocht uit je woning halen: er zijn verschillende manieren om zelf vocht uit je woning te halen. Denk bv. aan regelmatig verluchten, een luchtontvochtiger plaatsen, zorgen voor een constante binnentemperatuur, … Deze tips zijn absoluut nuttig, maar ze halen weinig uit bij een echt vochtprobleem. Voor een definitieve oplossing moet je de oorzaak zelf aanpakken.
 • Vertrouwen op vochtwerende verf: bij condensatievocht in je woning kan je je muren gerust behandelen met vochtwerende verf. Ben je echter niet zeker van de oorzaak van de vochtschade? Dan bestaat de kans dat je muren onder de verflaag gewoon nat blijven en het vochtprobleem enkel erger wordt.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een doeltreffende vochtbestrijding op lange termijn in je woning? Laat je dan zeker adviseren door een ervaren vochtbestrijder. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vochtbestrijders actief in je buurt.

 

Zelf vocht bestrijden of vakman inschakelen?

Kamp je met een vochtprobleem in huis? Dan kan je eventueel zelf aan de slag gaan of een beroep doen op de expertise van een vochtbestrijder. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf vocht bestrijden in huis

Ben je zeker van de oorzaak van de vochtschade in je woning? Dan kan je dat probleem eventueel zelf aanpakken. Er bestaan verschillende vochtbestrijding producten om bv. je muren te injecteren, een kelderbekuiping aan te brengen, … Let wel op: bij het doe-het-zelven ben je niet verzekerd tegen eventuele schade door fouten na de werkzaamheden. Dat is wel het geval als je samenwerkt met een professionele vochtexpert.

 

2. Vochtbestrijder inschakelen

Wil je vermijden dat de vochtschade in je woning na verloop van tijd gewoon terugkeert? Voor een definitieve oplossing doe je best een beroep op een vochtbestrijder actief in je buurt. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Correcte vochtdiagnose: met professionele apparatuur gaat een vakman haarfijn na wat de precieze oorzaak is van de vochtschade in je woning. Die correcte diagnose is essentieel voor een totaaloplossing op maat.
 • Advies op maat: op basis van zijn vochtanalyse stelt de vochtbestrijder een aanpak op maat voor. Hij houdt daarbij onder meer rekening met jouw persoonlijke wensen, de ernst van de vochtschade en ook je budget.
 • Correcte uitvoering: een vochtbestrijder voert de noodzakelijke werkzaamheden uit volgens de regels van de kunst. Dankzij die correcte uitvoering ben je zeker van een optimale aanpak van het vochtprobleem in je woning.
 • Kwalitatieve materialen: een vochtbestrijder werkt enkel met hoogwaardige materialen en gereedschap om komaf te maken met je vochtprobleem. Of het nu gaat om een impregneermiddel, injectiegel of een waterdichte cementering, je kan steevast rekenen op een kwalitatief eindresultaat.

Gratis offertes voor vochtbestrijding aanvragen? Dat kan snel en eenvoudig via het onderstaande offerteformulier. Binnen enkele werkdagen nemen verschillende vochtbestrijders actief in je buurt contact met je op!

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders