Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING INFOPUNT OVER VOCHT IN HUIS
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING

Vocht in huis oplossen

Veel huishoudens hebben last van vocht in huis. Dit zijn doorgaans problemen die je snel moet laten oplossen om gevolgschade te beperken. Maar hoe laat je vocht in huis oplossen en wat zijn de meest voorkomende vochtproblemen per ruimte? Hoeveel kost het inschakelen van een vakman? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe vocht oplossen per ruimte?
Prijs vocht in huis oplossen
FAQ vocht in huis oplossen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom snel vocht in huis oplossen?

Vocht in huis is op meerdere manieren op te lossen, afhankelijk van het soort vochtprobleem. Merk je een muffe geur in huis, schimmels op de muur, vochtplekken op het plafond, enz.? Dan is het belangrijk om snel een vakman in te schakelen. Vocht in huis kan namelijk zorgen voor…

 • Verschillende gezondheidsproblemen: hoe hoger de luchtvochtigheid in je woning, hoe meer kans op verschillende soorten schimmel. Deze verspreiden giftige stoffen die leiden tot gezondheidsproblemen. Denk bv. aan klachten als huidirritatie, allergieën of zelfs luchtwegproblemen.
 • Stijgende energierekening: vochtproblemen zullen na verloop van tijd steeds duurder zijn om op te lossen, maar het zorgt ook direct voor een hogere energierekening. Een vochtig huis is namelijk lastiger om te verwarmen.
 • Schade aan je woning: doorslaand vocht, optrekkend vocht, lekkages, … zorgen voor uiteenlopende problemen in huis. Het gaat niet alleen om zichtbare schimmels en vochtplekken, maar ook om mogelijke beschadigingen aan de constructie van je huis.

Vocht in huis oplossen? Vind een ervaren, betrouwbare vochtbestrijder actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

vocht in huis oplossen

 

Hoe vocht oplossen per ruimte?

In principe kan elk type vochtprobleem ontstaan in bijna elke ruimte van je woning. Denk aan optrekkend vocht, doorslaand vocht, … Toch zijn er per woonruimte specifieke problemen die meer voorkomen dan andere. Een overzicht:

 

1. Vocht in slaapkamer oplossen

Heb je een vochtige slaapkamer? Dan is de boosdoener in vele gevallen condensatievocht. Dit vochtprobleem treedt al snel op bij een te groot verschil in binnen- en buitentemperatuur, drogende was die in de buurt staat, vocht dat je zelf produceert tijdens het slapen, … Je merkt het bijvoorbeeld aan condens dat op ramen slaat.

Meest aangewezen oplossing: mechanische ventilatie (in combinatie met isolatie)

 

2. Vocht in woonkamer oplossen

Een van de meest voorkomende problemen in woonkamers is optrekkend vocht. Het komt namelijk vooral voor bij ruimtes op de begane vloer, als vocht uit de ondergrond opstijgt in je muren. Grenst de woonkamer aan een buitenmuur? Dan kan het ook gaan om doorslaand vocht. Hierbij dringt vocht langs een poreuze gevel door tot in je binnenmuren om ook daar vochtschade aan te richten.

Meest aangewezen oplossing: muren injecteren (optrekkend vocht) / gevel impregneren of nieuwe gevelbekleding (doorslaand vocht)

 

3. Vocht in badkamer/keuken oplossen

Een vochtige badkamer of keuken is meestal het gevolg van condensatievocht. Waterdamp door te koken of te douchen kan dan niet weg en condenseert tegen je muren, ramen, plafond, …

Meest aangewezen oplossing: mechanische ventilatie (in combinatie met isolatie)

 

4. Vocht in kelder oplossen

Een vochtige kelder ontstaat door insijpelend grondvocht in poreuze keldermuren en de keldervloer. Er zijn verschillende manieren om een kelder waterdicht te maken. De meest aangewezen oplossing hangt vooral af van de druk van het grondwater en de mate waarin de muren en vloer ertegen bestand zijn.

Meest aangewezen oplossing: kelderdichting / kelderdrainage / keldermuren injecteren / …

 

Vocht in huis oplossen? Schakel een vakman in!

Wil je snel vocht in huis oplossen en de gevolgschade beperken? Schakel dan altijd een erkende vochtexpert in. Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met 2 à 3 van deze vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs vocht in huis oplossen

Hoeveel kost het je om vocht in huis op te lossen? Dit is afhankelijk van het vochtprobleem en de meest aangewezen oplossing. Een kort overzicht van de richtprijzen:

Vochtprobleem in huisMogelijke oplossingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Optrekkend vochtMuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 - 12 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
Vochtwerende verf€ 15 - 35 per m²
CondensatievochtMechanische ventilatie€ 1.500 - 8.000
LekkageLekdetectie€ 300 - 500
Lek herstellenAfhankelijk van lek en methode

LET OP: de prijzen verschillen niet alleen per vochtprobleem, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk daarom vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

hoe vocht in huis oplossen

 

FAQ vocht in huis oplossen

Op zoek naar meer informatie over vocht in huis oplossen? Geen probleem! Hieronder geven we antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen: • Kan je vocht in huis zelf oplossen?
  Dit is meestal niet aan te raden. Het is vaak niet meteen duidelijk wat er aan de hand is en wat de bron van het probleem is. Daarnaast is de aanpak van vochtproblemen ook specialistisch werk. Een vakman spoort het vochtprobleem op, maakt een inschatting van de vereiste maatregelen en past ze professioneel en snel toe.


 • Valt vocht in huis binnen je verzekering?
  Valt de oorzaak van het vochtprobleem binnen je verzekering? Meestal vergoedt een verzekeraar enkel de gevolgschade en dus niet de herstelling van het onderliggende probleem. Schade door doorslaand, optrekkend en condensatievocht wordt vaak niet gedekt. Wel kan je je verzekering inschakelen bij schade als gevolg van insijpelend water via het dak, overstroming of bij een lekke waterleiding.


 • Hoe een lekkage in huis herkennen?
  Naast bovengenoemde vochtproblemen kan het ook om een lekkage gaan. Veel voorkomende problemen zijn een daklekkage of lekke waterleidingen of afvoerbuizen. Het is meestal erg lastig om de bron van het lek zelf op te sporen. Hiervoor schakel je een erkend lekdetectiebedrijf in. Op basis van hun analyse komt een vakman dan het lek dichten.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders