Vocht in kruipruimte
Een vochtige kruipruimte onder de woning kan erg hinderlijk zijn en voor grote problemen zorgen. Het beste kan je hier dan ook zo snel mogelijk iets tegen doen. Vocht in een kruipruimte kan op den duur namelijk gevolgen hebben voor de hele woning.
Afhankelijk van hoeveel vocht er in de kruipruimte aanwezig is, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. In dit artikel gaan we in op de oorzaken van vocht in kruipruimte, hoe je deze op kan lossen en wat dit je kan kosten.
Vocht in kruipruimte: oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken die er voor kunnen zorgen dat vocht in een kruipruimte ontstaat. Hieronder noemen we de belangrijkste.
- Als lucht in de kruipruimte gaat condenseren, ontstaat er vocht. Dit vocht komt het meest voor in de koudere delen van de kruipruimte, zoals de vloer. Vrijwel altijd is gebrek aan goede ventilatie de oorzaak van vocht in de kruipruimte.
- Het kan ook mogelijk zijn dat de grondwaterstand erg hoog is. Hierdoor ontstaat er optrekkend vocht in de kruipruimte en dit zal op den duur gaan verdampen en condenseren.
- Ook een extern probleem kan de oorzaak zijn van vocht in de kruipruimte. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een riolering die lek is geraakt. Hierdoor zal het vocht vanzelf de kruipruimte binnendringen.
Vocht in kruipruimte: gevolgen
Vocht in de kruipruimte kan diverse gevolgen hebben. Als je er niets aan laat doen, kan dit op den duur tot grote problemen leiden in de woning. Een bekend gevolg is dat je schimmels in de kruipruimte krijgt. Deze schimmels brengen een behoorlijke stank met zich mee. Daar komt nog eens bij dat schimmels absoluut niet bevorderlijk voor de gezondheid zijn.
Behalve stank door vocht in de kruipruimte, kan het ook gebeuren dat het optrekkend vocht vanuit de kruipruimte de rest van de woning ingaat. Dit herken je al vrij snel, doordat bijvoorbeeld het behang los komt van de muren of sierpleister dat loslaat. Ook dit trekt weer schimmels aan en dus ontstaat ook hier een ongezonde situatie. Daarbij ben je in een vochtig huis meer stookkosten kwijt om het huis te verwarmen.
Een ander gevolg van vocht in de kruipruimte is dat de houten balken van de vloer worden aangetast. Hierdoor ontstaat houtrot en het is bijna overbodig om te zeggen dat de constructie van de vloer er zo niet beter op wordt.
Mochten er ijzeren leidingen door de kruipruimte lopen dan kunnen deze aangetast worden door roest en op termijn zelfs barsten.
Tip: Vraag advies bij een professionele vochtbestrijder
Een vochtprobleem voorgoed van de baan helpen kan enkel als de juiste diagnose gesteld wordt. Een juiste diagnose is noodzakelijk om een gepaste vochtbestrijdingsmethode te bepalen.
Denk je dat je te kampen hebt met een vochtprobleem? Schakel dan een professionele vochtbestrijder in. Deze kan precies bepalen welk vochtprobleem er zicht voor doet en wat de gepaste oplossing is. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.
Vocht in kruipruimte oplossen
Er zijn diverse manieren om problemen met vocht in een kruipruimte op te lossen. Als je maar weinig last hebt van een vochtige kruipruimte dan kan dit al met eenvoudige maatregelen. In sommige gevallen is het dichten van scheuren en gaten al voldoende om het vocht buiten te houden.
Een andere relatief eenvoudige manier om vocht in de kruipruimte te verwijderen is het injecteren van de muren. Bij het injecteren van muren worden er gaten in de muur geboord die gevuld worden met buisjes waarin een vochtwerend middel zit. Zo ontstaat er een waterkerende laag die het vocht buiten houdt.
Andere oplossingen zijn de kruipruimte draineren of bekuipen.
1. Drainage
Er zijn drie manieren van drainage om vocht in de kruipruimte tegen te gaan. We lichten de verschillende soorten drainage hieronder toe.
Randdrainage
Deze vorm van drainage wordt toegepast als er optrekkend vocht ontstaat tussen de aansluiting van de wand en vloer van de kruipruimte (de zogenaamde klimnaad). Door een betonnen goot op de vloer te metselen, kan het vocht afgevoerd worden. Deze goot is voorzien van een waterdichte laag, zodat al het vocht wegstroomt.
Vloerdrainage
Bij poreuze vloeren in de kruipruimte zal het vocht via de vloer de ruimte binnendringen. Door een speciale noppenfolie op de vloer te plaatsen ga je optrekkend vocht tegen. Het vocht wordt via de noppen afgevoerd naar een put. Bovenop de noppenfolie komt een nieuwe vloer te liggen.
Wanddrainage
Meestal wordt vloer- en wanddrainage tegelijk uitgevoerd, omdat vocht vaak ook via de wanden de kruipruimte binnenkomt. De methode van wanddrainage is gelijk aan die van vloerdrainage: er wordt dus noppenfolie aangebracht. De noppenfolie aan de wand voert het vocht af naar die op de vloer, waar het vervolgens afgevoerd wordt naar de put.
Prijs (incl. btw en arbeidskosten):
Het aanbrengen van drainage is verreweg de duurste optie als je vochtproblemen in de kruipruimte op gaat lossen. Het aanbrengen van wanddrainage kost ongeveer 10.000 euro. Het aanbrengen van randdrainage is minder complex dan wand- of vloerdrainage en de prijs hiervan begint bij 4000 euro. De kosten voor vloerdrainage zitten tussen de prijs van de andere twee in.
2. Bekuiping
Het bekuipen van de kruipruimte wil zeggen dat de wanden van een nieuwe waterdichte cementeringslaag worden voorzien. In bepaalde gevallen is het ook nodig om een nieuwe vloer aan te leggen. Bekuiping van een kruipruimte is een behoorlijk arbeidsintensief en tijdrovend karwei. Soms is het nodig is om meerdere lagen aan te brengen, voordat de kruipruimte helemaal waterdicht is.
Prijs (incl. btw en arbeidskosten):
Het bekuipen van de kruipruimte kost ongeveer 4000 euro.
3. Isolatie aanbrengen
Als je een goede isolatie aan laat brengen in de kruipruimte kan je problemen met vocht in de kruipruimte oplossen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een kruipruimte te isoleren.
Eén van die mogelijkheden is het aanbrengen van een laag schelpen. De schelpen absorberen het vocht aan de onderkant, maar blijven aan bovenkant droog. Zo kan het vocht niet verder het huis intrekken. Hetzelfde effect bereik je met isolatiechips, isolatiekorrels of EPS- parels.
Prijs (incl. btw en arbeidskosten):
De prijs van isolatie in een kruipruimte ligt tussen 1000 tot 2000 euro. Deze bedragen zijn inclusief het aanbrengen van de isolatielaag en eventueel het egaliseren van de vloer van de kruipruimte.
Vocht in de kruipruimte zelf oplossen of laten doen?
Het oplossen van eenvoudige problemen met een vochtige kruipruimte kan je eventueel zelf doen als je een beetje een handige klusser bent. Bij forse ingrepen, zoals het aanbrengen van drainage of bekuiping, kan je beter de vakman laten komen.
Een specialist op dit gebied bezit de juiste kennis, ervaring en vakmanschap en het zal hem zeker lukken de kruipruimte op een goede manier waterdicht te krijgen. Het is verstandig om meerdere offertes te laten maken, want de prijzen verschillen nog wel eens per aanbieder. Op deze manier kan je veel euro’s besparen. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina.