Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING INFOPUNT OVER VOCHT IN HUIS
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING

Vocht in vloer: oorzaken + oplossingen

Heb jij last van een muffe geur in huis of schimmel op de muur? Dit kan wijzen op vocht in of onder de vloer. Welke oorzaken heeft deze vochtschade en hoe kan je zo’n probleem aanpakken? En welke kosten brengen deze oplossingen met zich mee? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe meet je vocht in de vloer?
Vocht in vloer: oorzaken & oplossingen
Vocht onder vloer verhelpen: prijzen
Invloed vocht op verschillende ondergronden
Waarom vertrouwen op een vochtbestrijder?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

Hoe herken ik vocht in mijn vloer?

Vocht in de vloer is soms heel duidelijk te herkennen, maar het kan zich ook lange tijd verstoppen. Er zijn zichtbare symptomen, maar een meting uitvoeren biedt zekerheid. Je herkent vocht in je vloer aan de volgende symptomen:

 • Schimmel op de vloer of in de muur
 • Een muffe geur in huis of zelfs stank
 • Scheuren in de afwerking van de muur
 • Groene aanslag of zoutaanslag
 • Houten vloeren die bol staan
 • Voegen tussen tegels die loskomen

Herken je een of meerdere van deze problemen? Laat het oplossen door een specialist via Solvari! Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

 

Hoe meet je vocht in de vloer?

Als je het vermoeden hebt van vocht in de vloer, is het handig om een meting te laten uitvoeren. Zo weet je de exacte details en kan je hiernaar handelen. Om vocht in de vloer te meten, zijn er doorgaans 3 verschillende manieren:

 • Indicatie vochtmeting: deze meting voer je uit met een indicator. Hierdoor heb je snel een schatting van het vochtprobleem. De meting is niet geheel nauwkeurig en niet gecertificeerd. Bij plaatsen waar veel vocht is gemeten, is het advies om verdere metingen te laten doen.
 • Calcium Carbid Meting: dit is een betrouwbare meting om het vochtgehalte te meten in je ondervloer. In de ondervloer boort een expert een gat en neemt hij een monster van het materiaal. Deze meting vraagt om een grote nauwkeurigheid. Anders kan er een chemische reactie ontstaan.
 • Darr methode: deze methode is nauwkeurig en geschikt voor vooral houten ondervloeren. Ook hierbij neemt een vakbedrijf een monster van het materiaal. Daarna laat hij het monster drogen en weegt hij deze nogmaals. Het eerste gewicht minus het tweede gewicht is het uiteindelijke vochtgehalte in de ondervloer.

Heb jij vocht in je vloer? Dan schakel je het best een professional in voor een correcte diagnose. Zo weet je zeker waar je aan toe bent. Kom in nu contact met meerdere experts!

 

vocht in vloer bestrijden

 

Vocht in vloer: oorzaken & oplossingen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor vocht in je vloer ontstaat. Logischerwijs zijn er ook verschillende oplossingen mogelijk. Een overzicht:

 

1. Vocht in kruipruimte/kelder

Dit is een veel voorkomende oorzaak van vocht in de vloer. Een kelder of kruipruimte is vaak een vochtige ruimte omdat deze dichtbij het grondwater ligt. Afhankelijk van je woonlocatie is grondwater in meer of mindere mate aanwezig. Steen of metselwerk maakt contact met de grond en neemt vocht op. Vervolgens condenseert dit vocht tegen de vloer.

OPLOSSING: kelder draineren of bekuipen

Draineren: als de vloer extreem vochtig is, is een drainage noodzakelijk. Hierbij gebruik je drainagematten met vochtwerende noppenmembramen. Het grondwater komt terecht in een verzamelput en gaat daarna de riolering in. Je plaatst de mat en daar overheen leg je de nieuwe betonvloer.

Bekuipen: hierbij maak je de muur en vloer waterdicht met een cementering. Voordat dit kan, moeten alle eventuele lekken gedicht zijn. Ook scheuren in de vloer moet je herstellen om te voorkomen dat het grondwater naar binnen komt.

Wil je weten of je jouw kelder moet draineren of bekuipen? Laat je zeker adviseren door een expert. Kom in contact met meerdere vakspecialisten!

 

 

2. Onvoldoende ventilatie

In kelders of kruipruimtes is het niet altijd makkelijk om te ventileren. Een goede ventilatie is echter wel noodzakelijk om vocht in de vloer tegen te gaan. Daarna moeten ook alle openingen in de keldervloer water- en luchtdicht afgesloten zijn.

OPLOSSING: ventilatiesysteem plaatsen

Condensatievocht en een te hoge luchtvochtigheid kan je verhelpen door een ventilatiesysteem te laten plaatsen in je kelder of kruipruimte. Hierbij heb je de keuze uit:

 • Ventilatieroosters (meest budgetproof)
 • Mechanische ventilator
 • Decentrale balansventilatie (duurdere optie)

Benieuwd hoeveel het ventileren van jouw ruimte exact gaat kosten? Een ventilatie-expert geeft je graag meer prijsinfo. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

 

 

3. Optrekkend vocht

De oorzaak van optrekkend vocht is een gebrekkige waterkering in de muren. Deze kan zelfs geheel ontbreken. Een waterkering is een vochtwerende laag die waterpas op de stenen ligt. Als deze niet goed is of zelfs volledig ontbreekt, trekt het vocht omhoog. Hierdoor kunnen je fundering, spouw en muren aangetast raken.

OPLOSSING: vochtwerend middel injecteren

Vochtwerende gel of vloeistof inbrengen is een veelgebruikte oplossing tegen vocht in de vloer door optrekkend vocht. Een vakspecialist boort gaten op 3 à 5 centimeter vanaf de vloer over de gehele lengte van de muur. In deze gaten komen buisjes met vochtwerend middel, vaak een gel op siliconebasis. Hoeveel gaten en buisjes precies nodig zijn, is afhankelijk van het injectiemiddel, het soort muur en de mate van de vochtindringing.

Benieuwd of het injecteren van vochtwerende gel de oplossing is voor je vochtprobleem?  Vraag gratis advies aan meerdere vochtbestrijders!

 

 

4. Lekkende buizen

Hierbij gaat het om lekkages in de vloerverwarming, waterleidingen of riolering. Zo’n lekkage ontstaat door erosie of een foute montage. Een lekkage is vaak te herkennen door een lage druk in de cv-ketel. Ook kunnen voegen verkleuren of watervlekken op de muur zich tonen.

OPLOSSING: lekkage opsporen & dichten

Een expert kan een lekkage opsporen met een infraroodcamera of traceergas. Vervolgens kan hij het lek dichten. De kosten kunnen hierbij erg oplopen als een vloer er helemaal uit moet, je de voegen moet vervangen, je schade op de muur moet herstellen, …

Zijn lekkende buizen de oorzaak van vocht in je vloer? Een vochtbestrijder gaat dat snel voor je na. Kom nu gratis in contact met meerdere vakbedrijven in je buurt!

 

Prijs vocht onder vloer verhelpen

De kosten voor het verhelpen van vocht onder de vloer kunnen erg variëren. Alles hangt af van factoren als de mate van vocht, de locatie van het vocht, of de vloer eruit moet, of je voegen moet vervangen, … Gemiddeld moet je rekening houden met deze richtprijzen per type oplossing voor vocht in je vloer:

Behandelingen van vocht in de vloerRichtprijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Kruipruimte/kelder draineren€ 3.000 - € 10.000
Kruipruimte/kelder bekuipen€ 50 - € 100 per m²
Ventilatiesysteem plaatsenVanaf € 1.000
Vochtwerend middel injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Lekdetectie€ 300 - € 400

BELANGRIJK: wil je niet onnodig veel geld uitgeven? Vergelijk dan zeker de adviezen en prijsvoorstellen van meerdere vochtbestrijders. Zo maak je een doordachte keuze en ben je zeker van een definitieve oplossing voor je probleem. Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes!

 

Invloed vocht op verschillende ondergronden

Je soort ondergrond of ondervloer heeft invloed op de risico’s voor vocht in je vloer, omdat het ene materiaal meer waterdicht is dan het andere. Er zijn veel verschillende soorten ondervloeren mogelijk, maar hieronder zie je de 4 meest gebruikte soorten en de risico’s op vocht:

 • Betonvloer: een betonvloer oogt misschien sterk, maar is absoluut niet waterdicht. Beton is zelfs erg poreus, waardoor het snel vocht binnenlaat. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan, waaronder schimmel en stank. Uiteindelijk kunnen permanente beschadigingen aan de vloer ontstaan.
 • PVC vloer: PVC is in principe vochtwerend en neemt geen water op. Meestal is de vloer ook voorzien van een extra vochtwerende laag. Echter kan vocht wel binnentreden via de naden van PVC-planken. Daardoor kan er bij langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden water via de naden alsnog vocht onder de vloer komen.
 • Laminaat vloer: laminaat is extreem gevoelig voor vocht. Als er een grote hoeveelheid vocht onder het laminaat ontstaat, kan de vloer onherstelbaar beschadigd raken. Laminaat trekt dan krom en zal je in zijn geheel moeten verwijderen. Daarna moet je de ondervloer ontvochtigen en nieuw laminaat (laten) leggen.
 • Houten vloer: hout kan zeer slecht tegen water. Een massieve houten vloer bestaat zelf voor 60% uit vocht. Als het vochtgehalte stijgt zal de vloer het vocht opnemen en opzetten. Hierdoor kan bolling ontstaan, planken kunnen omhoog komen en de vloer kan vervormen.

 

vocht in vloer

 

Waarom vertrouwen op een ervaren vochtbestrijder?

Een vakspecialist heeft veel ervaring en kennis. Hij zal zorgen voor een passende oplossing voor op de lange termijn. De expert zal onder andere:

 • Professionele vochtdetectie uitvoeren: hiervoor gebruikt hij gespecialiseerde meettechnieken en aangepaste apparatuur. De lekdetectie is zeer nauwkeurig. Bovendien zal deze relatief snel plaatsvinden, omdat hij ervaring heeft met deze detectie. Dit is wel afhankelijk van de complexiteit van het probleem.
 • Persoonlijk rapport opstellen: deze is gericht op jouw eigen situatie en is dus helemaal op maat voor jouw huis en vochtproblemen. Bovendien is in sommige gevallen dekking door de verzekering mogelijk. Hierbij heb je dit rapport van de professional nodig.
 • Oplossing op maat geven: op basis van de diagnose komt een expert met 1 of meerdere oplossingen. Daarna bespreekt hij welke het beste passend is, de uitvoering ervan en de prijs. Zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan.
 • Zorgen voor een professionele afwerking: een vakbedrijf zal alle gevonden schade herstellen en daarna alles opruimen en afwerken. Het vocht in de vloer is verholpen. Hierdoor kan je weer jaren vooruit en ziet alles er weer netjes uit.

 

Kies voor een ervaren vakspecialist!

Elk type vochtprobleem heeft andere oplossingen die ook allemaal een andere prijs hebben. Wil je weten welke manier van vochtbestrijding in jouw situatie het meest geschikt is? Kom in contact met meerdere vakspecialisten!

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders