Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING INFOPUNT OVER VOCHT IN HUIS
VOCHTWERING EN VOCHTBESTRIJDING

Vocht in kelder

Vocht in de kelder: het is een vervelend en veelvoorkomend probleem dat ernstige schade kan berokkenen. Gelukkig zijn er enkele manieren om het vochtprobleem gepast te bestrijden en de kelder waterdicht te maken. Lees hier meer over de oorzaken en oplossingen voor een vochtige kelder.

Last van vocht in kelder? Ontvang gratis offertes van erkende vochtexperts in de buurt. 

 

Mogelijke oorzaken van vocht in kelder

Vochtige keldermuren of vloeren kunnen diverse oorzaken hebben. De behandelingsmethode hangt ook af van de precieze oorzaak van het vochtprobleem. Het is dus van groot belang dat de oorsprong van het probleem eerst correct wordt vastgesteld. Enkele frequente oorzaken van vocht in de kelder zijn regeninslag, een slechte afvoer, scheuren, lekkages, beschadigde muren of grondvocht. Lekken (bv. in de leidingen of afvoerbuizen) kunnen met speciale apparatuur opgespoord en vervolgens gedicht worden.

vocht in kelder

Hoe vocht in kelder bestrijden?

Methode kelder waterdicht makenPrijs
Bekuiping (kelderdichting)Langs binnen: €15-17 per m²
Langs buiten: €60 per m²
Kelderdrainage€3000 - €10 000
Muren injecteren€100 - €150 per m²

① Bekuiping

Kelderbekuiping, ook kelderdichting genoemd, is een efficiënte vochtbestrijdingsmethode die vaak toegepast wordt. De muren en vloer van de kelder worden dan waterdicht gecementeerd, zodat al het externe grondwater buiten gehouden wordt. Dit gebeurt met een waterdichte pasta op basis van cement. Verschillende lagen worden in verschillende fases aangebracht. Meestal wordt er ook met een primer gewerkt. Bekuiping kan zowel aan de binnen- als buitenkant van de kelder gebeuren.

② Kelderdrainage

Kelderdrainage passen vochtexperts vooral toe bij extreem vochtige kelders, wanneer de druk van het grondwater te groot is geworden. Bij kelderdrainage worden de wanden en/of de vloer van de kelder bedekt met een vochtwerend noppenmembraan. Daarover wordt dan een nieuwe vloer of wand geplaatst.

De folie met noppen absorbeert al het vocht uit de muren en vloer en voert het via kanaaltjes af naar een verzamelput, van waaruit het naar de riolering geleid wordt. Na de drainage zal de kelder wel nog steeds wat vochtig zijn, maar dit kan (deels) verholpen worden door voldoende te verluchten. Een ventilatiesysteem of roosters in de muren zijn een goed idee. De kelder is immers een ruimte die nauwelijks in aanraking komt met buitenlucht.

③ Muren injecteren

Een andere optie tegen vocht in de kelder is de muren te injecteren. Bij deze methode worden de vochtige muren net boven de vloerpas geïnjecteerd met een speciale vochtwerende gel. Daarvoor moeten eerst enkele gaten in de muur geboord worden. De vochtwerende gel zal uitzetten in de muur en zo als het ware een barrière gaan vormen tegen opstijgend grondwater.

» Je vochtige kelder laten bekuipen, draineren of injecteren? Een vochtspecialist kan de situatie het best beoordelen en een gepaste behandeling voorstellen. Via de online offerteservice kan je vrijblijvend en gratis offertes ontvangen van ervaren vochtspecialisten in de buurt. Klik hier om offertes aan te vragen!

kelder bekuipen
Kelder bekuipen langs buiten

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders